Persbericht – Zweedse korhoenders ongewenst

Het importeren van Zweedse korhoenders is niet alleen een schandelijke en domme actie, maar waarschijnlijk ook volstrekt kansloos. Zowel in- als uitwendig lijken de Zweedse korhoenders in de verste verte niet op de onze. Als de hier al sinds onheuglijke tijden levende korhoenders niet kunnen overleven, zullen die onaangepaste Zweedse vogels dat zeker niet doen.

Er is nog nooit ergens een korhoen-uitzet-experiment geslaagd en er zijn er in heel Europa vele duizenden uitgezet. Alterra is altijd een hartgrondige tegenstander geweest van het uitzetten. Op wetenschappelijke gronden. Deze argumenten kunnen niet veranderd zijn, kennelijk spelen er nu heel andere argumenten een rol.

Als de poging zou slagen is het West-Europese laagland korhoen (zoals dat in Nederland voorkomt) gedoemd te verdwijnen, zoals dat eerder met de veenpatrijs is gebeurd. Een buitengewoon ernstige verarming van onze natuur en biodiversiteit.

En zoals wij jaren geleden al bij de rechtbank van Amsterdam (waar we gelijk kregen) en bij de Raad van State (waar we geen gelijk kregen) hebben betoogd, is het ook nog in strijd met de regels van de IUCN (Internationale Natuurbeschermingsorganisatie), waar Nederland zich aan zegt te houden. Bijplaatsen of herintroductie mag uitsluitend als de oorzaken van het verdwijnen precies bekend zijn en zijn opgelost. Dat is absoluut niet het geval.

Als organisaties zo nodig korhoenders willen uitzetten, laten zij dat dan pas doen als de inheemse exemplaren werkelijk totaal zijn verdwenen. Geen minuut eerder.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Persberichten met de tags . Bookmark de permalink.