Winter 2012 – beschermde vogels als “schade-afschot” afgeknald

12 februari 2012
Afgelopen dagen heb ik me bezig gehouden met het zogenaamde schade-afschot van ganzen. Jagers in het Land van Maas en Waal hangen met provinciale ontheffing de beest uit. Het gebied bij Puiflijk/Boven Leeuwen en rondom Altforst is vanouds een belangrijk gebied voor taiga- en toendrarietganzen, die daar tegenwoordig veelal in gemengde groepen met grauwe- en kolganzen voorkomen op afgeoogste akkers. Maar hier wordt schandalig huisgehouden.

Vrijdag betrapte ik een aantal jagers in Het Broek tussen Puiflijk en Altforst die ten minste 2 toendrarietganzen hadden aangeschoten en mogelijk een onbekend aantal hadden gedood. Ik werd daar aangesproken door een hobbyjagende muskusrattenvanger van Waterschap Rivierenland die me kwam vertellen dat ik maar moest ophoepelen omdat men met vergunning van de Provincie Gelderland met schadebestrijding bezig was. Maar het was niets anders dan hobbyjacht. Ik riep via 144 de surveillancedienst op maar het duurde te lang voordat die kwamen en er waren minstens 4 of 5 jagers die allemaal in mijn richting liepen. Daarom ben ik weggegaan en deed aangifte op het bureau te Beneden Leeuwen. Want in een matpartij had ik geen zin!

Gisteren observeerde ik korte tijd een in witte camouflagejas geklede jager in het Heppertse Veld bij Altforst die met een kogelbuks enkele hoog overvliegende grauwe ganzen en een kolgans uit de lucht schoot, een kolgansje in de wiek raakte zonder dat het dier neerviel en mis schoot toen er twee hoge rietganzen over kwamen. Terwijl ik de meldkamer aan de lijn had brak de jager snel op en liep naar zijn auto, waar ik bij post vatte en een fotoshoot maakte. Toen ik hem complimenteerde met zijn schietvastheid maar aansprak op het zeer onweidelijk jagen op dieren bij streng winterweer en met uiterwaarden die volkomen onder het ijs liggen en alleen maar binnendijks eten kunnen vinden, begon hij ook over schadebestrijding. In zijn tableau was dus een kolgansje maar toen ik hem wees op het aangeschoten dier dat doorgevlogen was zei hij “o, was dat ook een kol. Dat kon ik niet zien!” Dat zegt wel genoeg dunkt me. Eerst schieten en dan kijken wat er geraakt is!

Toen ik hem zei dat de politie er elk moment kon zijn vertrok hij als een haas, zonder zijn wapen in de vioolkist te doen. Een hond had hij ook al niet bij zich, terwijl dat bij waterwildjacht wel zou moeten. De politie zei dat het niet erg was dat hij was vertrokken omdat men hem via het kenteken wel wist te vinden. Ik ga van dit alles wel aangifte doen.

 
14 februari 2012
Vanochtend waren er bij Altforst weer twee jagers op ganzen aan het knallen die wel binnendijks moeten foerageren omdat de uiterwaarden dik onder het ijs liggen. Er zijn momenteel ruim 40.000 kolganzen en duizenden rietganzen tussen Maas en Waal, dus een gerede kans dat er meer van die dieren worden geraakt dan vrijgestelde grauwe ganzen.

In de middag maakte ik nog een rondje en zag in de Oude Wetering onder Ewijk een pas geschoten knobbelzwaanman drijven. Die moet daar vanochtend door de jachthouder of door de muskusrattenvanger (die ik vrijdag jl. onder Boven Leeuwen op hobbyjacht betrapte) zijn afgeschoten. Op de foto zijn de hagelinslagen te zien. Het dier is vanaf de oever afgeknald en als afval achtergelaten.

 
NB: deze melding wordt anoniem gepubliceerd, maar naam en adres van de inzender zijn bij De Faunabescherming bekend. De foto’s zijn ter beschikking gesteld door de Ganzenbescherming.

Dit bericht is geplaatst in Misstanden brieven. Bookmark de permalink.