Ierse mosselen via omweg in Oosterschelde

In september 2010 heeft u op onze site kunnen lezen dat de Raad van State het uitzaaien van in Engeland en Ierland opgeviste mosselen in de Oosterschelde heeft verboden. Het risico dat daarbij niet-inheemse soorten met de mosselen meekomen is te groot. Het zou onomkeerbare schade aan de onderwater fauna in de Oosterschelde kunnen veroorzaken. Bij de vangst van mosselen is niet te voorkomen dat er allerlei andere organismen op, tussen en zelfs in de schelpen meeliften en op die manier onbedoeld in de Oosterschelde terechtkomen. Om de biodiversiteit in de Oosterschelde te beschermen, moet er alles aan worden gedaan om te voorkomen dat niet-inheemse dier- of plantensoorten zich kunnen vestigen. Een eenmaal gevestigde exoot is niet meer weg te krijgen.

Inmiddels hebben wij uit betrouwbare bron vernomen dat de mosselvissers, ondanks de duidelijke uitspraak van de Raad van State, via een omweg alsnog Ierse en Engelse mosselen importeren en in de Oosterschelde loslaten. Zij gebruiken daarvoor de soepele regeling die in Duitsland geldt en het feit dat er voor het uitzaaien van mosselen vanuit Duitsland in de Oosterschelde geen Natuurbeschermingswet-vergunning nodig is. In Duitsland mogen Ierse en Engelse mosselen onbeperkt worden ingevoerd. De Nederlandse mosselhandelaren die in Duitsland actief zijn, vervoeren deze Ierse en Engelse mosselen via Duitsland naar Nederland waar ze als Duitse mosselen in de Oosterschelde terechtkomen. Het zal duidelijk zijn dat op deze manier het risico op de invoer van uitheemse soorten net zo groot is als via de rechtstreekse import die niet voor niets door de Raad van State is stilgelegd.

Lees ook: Ierse mosselen alsnog niet welkom (7 september 2010).

Dit bericht is geplaatst in Visserij. Bookmark de permalink.