Das in strik nabij Belgisch natuurgebied

Dezer dagen ontvingen wij onderstaand bericht van een Belgische bezoekster. Strikken zetten was bij ons ook aan de orde op Vlieland waar Staatsbosbeheer deze stropersmethode toepaste om de ongewenste vossen te vangen om ze vervolgens dood te schieten.
De Faunabescherming is van mening dat het er niet toe doet welke soort dieren er gevangen worden in een strik of strop. Das of vos of nog andere dieren. Het is hier een verboden middel en daarop zou geen uitzondering mogelijk moeten zijn. Ook in Wallonië zouden strikken zo snel mogelijk verboden moeten worden.

Op donderdagochtend 11 februari heb ik tijdens een wandeling namelijk een das (beschermde diersoort) in een strop gevonden, niet ver van ons huis in het Waalse dorpje Eben Emael (B) dat weer grenst aan het Vlaamse Kanne en Maastricht in Nederland. En het was ook nog op enkele meters verwijderd van Vlaamse en Waalse natuurreservaten die beheerd worden door het Vlaamse Natuurpunt en het Waalse Natagora.

Het is een enorm mooi natuurrijk gebied hier, de vallei van de Jeker en de Sint Pietersberg met allerlei flora en fauna. Er zijn dan ook allerlei grensoverschrijdende initiatieven ontplooid die toerisme, recreatie en natuurbehoud combineren of afwisselen.

Maar er zijn helaas ook jagers en stropers. En daar wringt de schoen. Want de das (het arme dier is vrijdag aan zijn verwondingen overleden) zat vast in een strop die volgens de wet in Wallonie legaal is om vossen mee te vangen. Zo’n strop moet dan voorzien zijn van een rem zodat het niet dicht kan trekken…

Nu wil ik dat graag betwisten, omdat het diertje compleet vast zat en de Wild Life Rescue medewerkers van Natuurhulpcentrum Opglabbeek aardig wat moeite moesten doen om het diertje van zijn strop te bevrijden. Onder veel pijn en gehuil, dat ik ook al moest aanhoren toen ik bij het diertje in de buurt wachtte tot het NHC vanuit Opglabbeek zou arriveren. Niks zo vreselijk als een dier in pijn en er machteloos toezien of aanhoren…

Vandaar ook een vastbeslotenheid om iets te doen aan wat een vrij complex gelaagd probleem is, in feite. Maar je dient toch ergens te beginnen, nietwaar? Een petitie is dus gestart, Stop de strop in Wallonie. Er zijn contacten met allerlei mensen van en in natuur- en dierenbeschermingorganisaties en het is ook zeker mijn bedoeling om degene die de strop heeft geplaatst niet vrijuit te laten gaan. Al zegt de lokale boswachter dat dit moeilijk wordt, gezien de legaliteit van de strop… en het feit dat het hier om een jagersfamilie gaat die al enkele decennia zijn gang gaat hier, honden en katten vergiftigt, inheemse fauna inbegrepen en dus ook stroppen plaatst nabij een dassenburcht.

Een actie zoals deze heeft duidelijk meer impact als er mensen bij betrokken (willen) zijn die autoriteit genieten op betreffend gebied. Misschien heeft u contacten in Belgie, of kunt u ons andere nuttige tips aan de hand doen. Verder zou ik het ook waarderen als u via uw website een oproep zou kunnen doen om onze petitie te tekenen, want het is niet voorbehouden aan Belgische inwoners alleen. Voor toeristen, dagjesmensen en wandelaars is het net zo goed belangrijk dat zij in een stroppenvrij landschap komen… Verder wil men eenheid in Europa, daar hoort ook internationale samenwerking bij waar het natuurbehoud betreft, dus ik hoop dat u ons terwille kunt zijn.

De Faunabescherming ondersteunt deze petitie van harte.
Voor meer informatie en het tekenen van de petitie kunt u deze pagina bezoeken.

Zie ook:
Natuurlijk Evenwicht Equilibremael

Dit bericht is geplaatst in Buitenland met de tags . Bookmark de permalink.